“Sunoko” investira oko 9,4 miliona evra

Bez autora
May 31 2012

Kompanija “Sunoko”, najveći proizvođač šećera u Srbiji, objavila je danas da planira da u svoje fabrike u ovoj godini investira oko 9,4 miliona evra. Te investicije su prvenstveno namenjene povećanju kapaciteta prerade, smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine. Najveći deo investicija, oko sedam miliona evra, biće izdvojeno za fabriku u Pećincima i pretežno će biti iskorišćene za ugradnju parne sušare repinog rezanca koja će povećati energetsku efikasnost fabrike i smanjiti utrošak energije i emisije štetnih gasova. Oko1,3 miliona evra, namenjeno je fabrici u Vrbasu za ugradnju multiciklona, koji služi za prečišćavanje dimnih gasova iz kotlova, čime će se značajno doprineti očuvanju životne sredine. Kompanija “Sunoko”, sa četiri fabrike šećera, u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču, najveći je domaći proizvodač i izvoznik šećera.

“Sunoko” investira oko 9,4 miliona evraKompanija “Sunoko”, najveći proizvođač šećera u Srbiji, objavila je danas da planira da u svoje fabrike u ovoj godini investira oko 9,4 miliona evra.

Te investicije su prvenstveno namenjene povećanju kapaciteta prerade, smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine, saopštila je “MK grupa”, vlasnik “Sunoka”.

Najveći deo investicija, oko sedam miliona evra, biće izdvojeno za fabriku u Pećincima i pretežno će biti iskorišćene za ugradnju parne sušare repinog rezanca koja će povećati energetsku efikasnost fabrike i smanjiti utrošak energije i emisije štetnih gasova. Oko1,3 miliona evra, namenjeno je fabrici u Vrbasu za ugradnju multiciklona, koji služi za prečišćavanje dimnih gasova iz kotlova, čime će se značajno doprineti očuvanju životne sredine.

Kompanija “Sunoko”, sa četiri fabrike šećera, u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču, najveći je domaći proizvodač i izvoznik šećera.

U Srbiji je u 2012. godini zasejana šećerna repa na površini od 65.000 hektara, što je više nego u 2011. godini kada je površina pod šećernom repom bila 55.000 hektara.

Ova kompanija u 2012. godini planira da proizvede 231.000 tona šećera sa površine 33.000 hektara. Od te površine u Bačkoj se nalazi oko 14.000 hektara, u Sremu oko 8.000 hektara, a u Banatu oko 8.500 hektara, a jedan od strateških ciljeva kompanije “Sunoko” je da proizvodnju šećera u Srbiji podigne na evropski nivo.

“Sunoko” je u protekloj godini proizveo 220.620 tona šećera sa površine od 28.300 hektara i tržišnim učešćem u proizvodnji šećera od 51 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik